Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

06 Φεβρουαρίου 2013

Ο «νέος ακαδημαϊκός χάρτης» του Πανεπιστημίου ΑΕ


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
Ζάκυνθος, 04/02/2013
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αρ. Πρωτ.: 21
ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)



Ταχ. Δ/νση
:
Σπύρου Γκούσκου 12
ΠΡΟΣ: Σχολεία Β/θμιας Εκπ/σης
Πληροφορίες
:
Χονδρός Δημήτρης

Τηλέφωνο
:
6976256581
ΚΟΙΝ.: ΔΔΕ Ζακύνθου, ΜΜΕ
Site
:
elmez.blogspot.gr

e-mail
:

 
ΘΕΜΑ: «Το σχέδιο ‘‘Αθηνά’’ – Ο «νέος ακαδημαϊκός χάρτης» του Πανεπιστημίου – ΤΕΙ Α.Ε.» 

Υπογράψτε εδώ για να στηρίξετε αυτό το Ψήφισμα
 

Το υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης, παρουσίασε το σχέδιο «Αθηνά». Πρόκειται για ένα σχέδιο που έρχεται ως συνέχεια του νόμου-πλαίσιο κι έχει στόχο να προσαρμόσει ακόμη περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλίων. 

Απορρίπτουμε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όχι επειδή αποδεχόμαστε την υπάρχουσα διάρθρωση και κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν αποδεχόμαστε όμως, να χρησιμοποιούν αυτήν την κατάσταση ως πρόσχημα για να παραδώσουν ολοκληρωτικά την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες των μονοπωλίων, τα ίδια κόμματα (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) που έσπειραν παντού σχολές και τμήματα με χρήματα και κατεύθυνση της ΕΕ, πολλές φορές χωρίς επιστημονικό αντικείμενο και τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό.

Με τον δήθεν «εξορθολογισμό» οι φοιτητές κι οι οικογένειές τους θα πληρώσουν το «μάρμαρο»!

Τη στιγμή που με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, καταργείται η φοιτητική μέριμνα, εστίες κλείνουν, υποδομές και εγκαταστάσεις είναι σε άθλια κατάσταση, οι καθηγητές στα ΤΕΙ μειώνονται, οι σπουδαστές πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά για τα πάντα, η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων βρίσκεται στον πάτο και συνεχώς μειώνεται.

Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές από 50 τμήματα «μετακομίζουν» σε άλλες πόλεις, εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές μεταφέρονται σε τμήματα και ιδρύματα στην ίδια πόλη.

Στη Ζάκυνθο, το Τμήμα «Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας» του ΤΕΙ Ιονίων νήσων απορροφάται από το Τμήμα «Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων» Ιονίων νήσων (Αργοστόλι).

Το συγχωνευμένο αυτό τμήμα των δύο νησιών μετονομάζεται σε «Φυτικής Παραγωγής» της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων και στο εξής θα εδρεύει στο Μεσολόγγι!

Με το σχέδιο Αθηνά θέλουν:
  • Να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, το πέταγμα της όποιας επαγγελματικής ειδίκευσης εκτός πτυχίου. Ήδη όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω των Ινστιτούτων Δια Βίου Μάθησης πουλάνε γνώση που έπρεπε να την δίνουν στο πτυχίο (π.χ. πιστοποιητικά ενεργειακής επάρκειας, επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς κλπ).
  • Να διαμορφώσουν τα επιστημονικά αντικείμενα «κομμένα και ραμμένα» στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους.
  • Να ενισχύσουν την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Να τα μετατρέψουν πλήρως σε μαγαζιά που θα προσελκύουν πελάτες πουλώντας γνώση «με το κομμάτι» με τα πιστοποιητικά, θα εξάγουν εκπαιδευτικά προϊόντα, θα ιδρύουν παραμάγαζα στο εξωτερικό, που ξεπουλάνε την έρευνα στα μονοπώλια. Με βάση την αξιολόγηση από τις επιχειρήσεις θα αποφασίζεται αν το ίδρυμα θα χρηματοδοτείται. «Κέντρα αριστείας» ονομάζει η κυβέρνηση και άλλα κόμματα τα ιδρύματα με έντονη επιχειρηματική δράση.

Κανείς να μην παραπλανηθεί από τη στάση Πρυτάνεων και Προέδρων
Από τοπικές διοικήσεις, Δημάρχους και Περιφερειάρχες

Οι πρώτοι δεν βγάζουν άχνα που οι γονείς πληρώνουν ένα σωρό λεφτά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, που δεν υπάρχουν δωμάτια στις φοιτικές εστίες. Αντίθετα, μετατρέπουν τα ΑΕΙ – ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και τον λαό σε πελάτες. Κάποιοι δήθεν αντιδρούν, για να εξασφαλίσουν τις μπίζνες και τις θεσούλες τους στα όργανα διοίκησης των νέων τμημάτων και ιδρυμάτων.
 
Οι δεύτεροι ζητάνε να «εξαιρεθούν» συγκεκριμένα τμήματα γιατί βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό αστικό Πανεπιστήμιο.
Απαιτούμε Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του

Χρειάζεται σήμερα να δυναμώσει η πάλη για Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς κύκλους σπουδών και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς στη βάση του επανακαθορισμού των επιστημονικών αντικειμένων. 

Επανακαθορισμός κεντρικά σχεδιασμένος με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον του λαού, το βαθμό εξέλιξης της κάθε επιστήμης και όχι τις ανάγκες των επιχειρήσεων για αύξηση των κερδών. 

Διεκδικούμε τώρα:
  • Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά». Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών – να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού.
  • Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
  • Επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
  • Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία κι αναλώσιμα! Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
  • Κατάργηση του νόμου πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του.
  • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager.
  • Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της παιδείας.


LinkWithin