Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

16 Ιανουαρίου 2013

Η Κυβέρνηση διαλύει τα Μουσικά Σχολεία!


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ
14/1/13
Α.Π.: 10
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)



Ταχ. Δ/νση
:
Σπύρου Γκούσκου 12

Πληροφορίες
:
Χονδρός Δημήτρης

Τηλέφωνο
:
6977984305

Site
:
http://elmez.blogspot.gr

e-mail
:

 
 ΘΕΜΑ: «Η Κυβέρνηση διαλύει τα Μουσικά Σχολεία.
Δε θα διδαχθεί τη φετινή χρονιά ούτε το ένα τρίτο των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας στα μουσικά μαθήματα!»

Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι χαμένες διδακτικές ώρες στα μουσικά σχολεία, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, ανέρχονται σε χιλιάδες. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2012 οι χαμένες ώρες ανέρχονταν σε 9.708!

Το Υπουργείο εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 1883/Δ2/7-1-2013 εγκύκλιο με την οποία ανακοινώνει τις ώρες που προτίθεται να καλύψει σε κάθε μουσικό σχολείο.

Ωστόσο, οι ώρες που ανακοίνωσε το υπουργείο (θα καλυφθούν αποκλειστικά με ωρομισθίους) δεν επαρκούν για την κάλυψη του συνόλου των κενών στα μουσικά σχολεία. Για παράδειγμα στο μουσικό σχολείο Ζακύνθου οι κενές ώρες είναι άνω των 200 ανά εβδομάδα με το Υπουργείο να δηλώνει ότι θα ικανοποιήσει μόλις 12, ενώ σε μεγάλο αριθμό Μουσικών Σχολείων στην επικράτεια θα καλυφθεί μόλις το 5% των κενών ωρών! 

 Στην ίδια την εγκύκλιο του Υπουργείου, προκλητικά, αναφέρεται:

«Με δεδομένη την ασκούμενη συσταλτική δημοσιονομική πολιτική λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, οι διατιθέμενες ώρες είναι σημαντικά λιγότερες από τις ανάγκες των Μουσικών Σχολείων όπως αυτές καταγράφηκαν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και είναι στην διακριτική ευχέρεια των Διευθυντών των Μουσικών Σχολείων η επιλογή των μουσικών ειδικεύσεων στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις των ωρομισθίων, με γνώμονα τις πιο επείγουσες εκπαιδευτικές ανάγκες». 

Το ίδιο το Υπουργείο ομολογεί ότι δεν προτίθεται να καλύψει τα κενά! Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση!

Πιο συγκεκριμένα οι ετήσιες ανάγκες σε μαθήματα που μέχρι τώρα δεν διδάσκονται εξ αιτίας της έλλειψης σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στα Μουσικά Σχολεία είναι 26 χιλιάδες. Με τις ελλιπείς προσλήψεις που προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο, στο μέσον του διδακτικού έτους, θα καλυφθούν 8500 ώρες!!!
 

Οι μαθητές δηλαδή θα διδαχθούν μόλις το ένα τρίτο των ετήσιων προβλεπόμενων  ωρών.

Φαίνεται πως η ελαστική απασχόληση επεκτείνεται  και στους μαθητές ως ελαστική μάθηση. Άλλωστε κάτι ανάλογο εφαρμόζεται και σε πολλά σχολεία με την μείωση των εβδομαδιαίων ωρών  διδασκαλίας πολλών μαθημάτων. Η πολιτική της αμορφωσιάς σε όλο της το μεγαλείο, για να σωθεί το κεφάλαιο και η κερδοφορία του.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην ίδια εγκύκλιο, το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους Διευθυντές των μουσικών σχολείων να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσλήψεις «με γνώμονα τις πιο επείγουσες ανάγκες». 

Δηλαδή, να επιλέξουν οι Διευθυντές των σχολείων ποια κενά θα καλυφθούν και ποια όχι. Έχουν, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι διευθυντές «τη διακριτική ευχέρεια» … να επιλέξουν ποια μαθήματα δεν θα διδαχθούν!  Να συμβάλλουν δηλαδή σε επιλογές για την υπολειτουργία του σχολείου!

Στην ουσία η πολιτική της κυβέρνησης καταδικάζει τα μουσικά σχολεία να υπολειτουργήσουν για μια ολόκληρη σχολική χρονιά, χωρίς να μπορούν να τηρήσουν το αναλυτικό τους πρόγραμμα.

Ύστερα και από αυτές τις εξελίξεις και με δεδομένες τις μεγάλες περικοπές σε σίτιση, μεταφορά, εκπαιδευτικό προσωπικό η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο.  Η κυβέρνηση υλοποιεί  πολιτική  υποβάθμισης,  συρρίκνωσης, ακόμη και κατάργησης των μουσικών σχολείων. Η πολιτική αυτή στοχεύει στο να αφαιρεθεί κάθε ίχνος μαζικής δημόσιας μουσικής παιδείας και στο να εγκλωβιστούν από νωρίς οι μουσικοί στις δαγκάνες των χορηγών.

Το Δ.Σ. την ΕΛΜΕΖ απαιτεί να καλυφθούν όλα τα κενά, εδώ και τώρα!  

Καλούμε τους γονείς και τους μαθητές να καταδικάσουν την αθλιότητα του Υπουργείου. Να απαιτήσουν αγωνιστικά την άμεση κάλυψη όλων των κενών και την εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών.


LinkWithin